Naar inhoud springen

De eeuw van mijn vader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De eeuw van mijn vader
Auteur(s) Geert Mak
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Vlag van Nederland Nederland
Oorspronkelijke uitgever Atlas
Uitgegeven 1999
Pagina's 523
ISBN 904500317-1, 904500127-6
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De eeuw van mijn vader is een boek uit 1999 van de Nederlandse schrijver Geert Mak. Het boek volgt het leven van zijn vader dominee Catrinus Mak en andere familieleden, zoals zijn moeder Geertje Mak-van der Molen.

De titel luidt De eeuw van mijn vader omdat het boek behalve over Maks vader, ook in het bijzonder gaat over de twintigste eeuw waarin deze leefde.

De nadruk in het boek ligt op het Nederland van de twintigste eeuw. Verder wordt er ook veel over de geschiedenis van Nederlands-Indië alsook over die van andere landen op het vasteland van Europa verhaald. Zo wordt er uitgebreid geschreven over de verzuiling en de latere ontzuiling. Ook wordt er veel informatie verschaft over de Eerste en Tweede Wereldoorlog alsmede de rol die Nederland en de Nederlanders daarin speelden.

Totstandkoming

[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek is historisch zeer correct; Mak heeft voor zijn boek uitvoerig onderzoek gedaan. Ook is er veel informatie vanuit de eerste hand in verwerkt. Zowel in 1999 als daarvoor (Geert Mak was voordat het ruim 500-pagina's tellende boek in dat jaar uitkwam er al jaren mee bezig geweest) heeft de schrijver nog levende familieleden geïnterviewd. En voor het gedeelte over Nederlands-Indië heeft hij de beschikking gehad over een zeer bijzondere bron: de oude notities en een dagboekje van zijn vader, gemaakt in een zware periode uit diens leven, namelijk de slopende dwangarbeid aan de beruchte Birmaspoorlijn.

Boekinformatie

[bewerken | brontekst bewerken]